'Al binnen twee weken sliep ons zoontje elke nacht door. '

Foto bij interview slaappatronen ontwikkelen

Als jouw zoontje van (bijna) twee nog iedere avond en nacht om het half uur komt, dan gaat dat op den duur z’n tol eisen. Het was voor Michiel en Laura Kuipers in ieder geval aanleiding om de gratis workshop ‘slaappatronen ontwikkelen’ van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te volgen. “Wij dachten: niet geschoten is altijd mis”, vertellen deze ouders. “Het resultaat is geweldig, al binnen twee weken sliep ons zoontje iedere nacht door. Wij wisten niet wat ons overkwam.”

Al eerder zochten Michiel en Laura een oplossing. Zo raadpleegden zij het consultatiebureau en een chiropractor, werden een koemelkallergie en zelfs de aardstralingen in hun woning onderzocht. “Toen zagen wij deze workshop en besloten samen mee te doen, want in onze ogen kan het alleen werken als je er ook samen achterstaat. ” Tijdens de workshop passeerden in één avond diverse oorzaken, praktische vaardigheden en mooie voorbeeldfilmpjes de revue. Zo leerden Michiel en Laura dat bij hun zoontje nachtangst de oorzaak van de slaapproblemen was en konden zij heel gericht een voor hen werkende aanpak uit het heldere werkboek kiezen.

Direct resultaat

Michiel en Laura zagen in de geleidelijke aanpak de meeste kans van slagen. “Wij wisten nu dat je bij nachtangst je kind juist niet moet negeren of oppakken. Met de geleidelijke aanpak gingen wij na vijf minuten niet langer dan één minuut naar ons zoontje toe om hem weer neer te leggen, even over zijn bolletje te aaien en te beloven dat wij terug zouden komen. Dat laatste deden wij de eerste keer na zeven minuten, de tweede keer na negen minuten enzovoort. De eerste zaterdag zijn wij tot drie uur ’s nachts bezig geweest, maar al de volgende nacht zagen wij resultaat. Natuurlijk kwamen er ook nog een paar mindere nachten, maar binnen twee weken sliepen wij allemaal iedere nacht door.”

Enthousiast vervolg

Voor Michiel en Laura waren de gebroken nachten natuurlijk een gewoonte geworden en dus was het doorslapen best even wennen. “Maar wij zijn er natuurlijk vooral heel erg blij mee. Toen wij twee weken na de workshop werden gebeld met de vraag hoe het ervoor stond, konden wij aangeven dat wij geen gebruik zouden maken van het gratis aanbod voor nog eens vier persoonlijke sessies.” Wel hebben Michiel en Laura een planbord met pictogrammen aangeschaft om het naar bed gaan meer structuur te geven en zijn zij vol enthousiasme ook de workshop ‘positief opvoeden’ gaan volgen. 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties