'Als moeder moest ik toch alles zelf kunnen?'

Home-Start vrijwilligers

Home-Start helpt bij opvoeden

Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor Marije Potters. Zwanger van een tweeling verhuisde zij samen met haar man van Zwolle naar Raalte. Vervolgens beviel zij begin januari  van twee prachtige dochters en begon haar nieuwe leven als moeder. Hoeveel Marije ook van de tweeling houdt, de roze wolk werd steeds minder roze. Zeker toen haar man na zijn verlof weer aan het werk ging. “Ik vond dat ik alles zelf moest kunnen en wilde alles perfect doen”, vertelt Marije. “Al snel zat ik niet lekker in mijn vel, maar gelukkig wees het consultatiebureau mij op Home-Start.”

Ervaringen delen

Nieuw in Raalte kende Marije verder niemand bij wie zij haar ei kwijt kon, niemand met wie zij even over de opvoeding van haar dochters kon praten. Zoektochten op internet moesten uitkomst bieden, maar uiteindelijk bracht het haar niets. Wat haar wel wat brengt, zijn de wandelingen met Mariëlle Hobert, vrijwilliger van Home-Start. “Mariëlle heeft zelf ook kinderen en herkent veel dingen waar ik tegenaan loop”, legt Marije uit. “Ik dacht heel vaak dat ik iets niet kon, dat het maar niet lukte, maar nu blijkt dat het eigenlijk heel goed gaat.”

Positieve ervaring

De afgelopen vijf maanden hebben Marije en Mariëlle regelmatig een wandeling gemaakt en dat blijven zij voorlopig doen. “Het is heerlijk om even uit huis te zijn en ook nog wat kilootjes kwijt te raken”, zegt Marije. “Al wandelend praat ook fijner en onze gesprekken helpen mij echt na te denken over de opvoeding en dingen als werken.” Werkzaam in de hulpverlening vond Marije het best lastig om zelf hulp te vragen, maar besloot er toch open in te gaan. Naast het wandelen is zij nu ook met mindfulness begonnen en dus blijft zij in positieve zin aan zichzelf werken.

Steuntje in de rug

Opvoeden brengt nu eenmaal vragen en/of problemen met zich mee. Vaak weten ouders zelf tot een oplossing te komen, maar wat als je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken? Home-Start helpt gezinnen met kinderen tot en met twaalf jaar; zonder kosten, zonder verplichtingen!

 “Mijn ervaringen zijn heel positief”, zegt vrijwilliger Mariëlle Hobert. “Ik vind het fijn om mensen te helpen en daarbij komt mijn ervaring in de hulpverlening en als moeder goed van pas. Nu Marije een maatje nodig heeft, kan ik dat voor haar zijn. Ik weet dat het moederschap niet altijd leuk is en vind de dingen waar zij mee zit niet raar, maar juist heel herkenbaar.”

Contact

Kunt u wel wat ondersteuning bij de opvoeding van uw kind(eren) gebruiken? Neem dan contact op met Paulien Zandbelt, coördinator Home-Start Raalte, telefoon: 06 – 10352558 of mail: home-startraalte@wijz.nu.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelhulp