‘Dag Mama’. Wijze lessen uit een theatervoorstelling

Buurtboerderij het Oosterbroek Ans Herder

Dementie raakt ons allemaal. Mogelijk overkomt het jezelf of iemand in je omgeving. Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren alleen maar toe. De hoogste tijd dus om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Een van de acties die de gemeente Raalte onderneemt is het organiseren van een theatervoorstelling over dementie. Een voorstelling voor mantelzorgers, zorgprofessionals en ondernemers.

‘Wat ik vanavond tijdens de voorstelling heb gezien is ontzettend inspirerend en vooral ook levensecht’ vertelt Ans Herder. Ans is van oorsprong casemanager dementie, maar tegenwoordig runt ze samen met Vincent Doedens buurtboerderij het Oosterbroek. We spreken haar na de theatervoorstelling ‘Dag Mama’, een voorstelling over omgaan met mensen met dementie. 

Ook op de buurtboerderij herkent ze de situaties die we tijdens de voorstelling zien. Bijvoorbeeld hoe iemand met dementie erg gehecht is aan vertrouwde spullen zoals bijvoorbeeld de handtas; en de paniek die ontstaat als dezelfde tas zoek is.

Houvast in dagelijkse voorwerpen

Ans: ‘Doordat iemand met dementie de greep op de werkelijkheid verliest gaat hij of zij op zoek naar houvast. Deze houvast wordt vaak gevonden in voorwerpen zoals een handtas die gevuld wordt met alle kleine dingen die iemand kan vinden. Hierdoor is deze tas erg belangrijk in het leven van iemand met dementie. Als je dit eenmaal weet maakt dat de paniek die ontstaat bij het verlies of zoekraken van een handtas begrijpelijk. Wat we vanavond hoorden is dat het het beste is om mee te gaan in de realiteit van de persoon met dementie en van daaruit contact te zoeken.’

Reacties van mantelzorgers

Ans sprak ook mantelzorgers na de voorstelling: ‘Ook van hen hoor was het erg leerzaam. Met name de kennis over het hoe en waarom van het gedrag van mensen met dementie helpt veel mantelzorgers. Ik ben blij dat de gemeente Raalte inziet hoe belangrijk een dementievriendelijke samenleving is: als mensen meer weten over dementie, weten ze ook beter hoe ze ermee om moeten gaan. Daamee zet je ze in hun kracht’

Niet-pluis gevoel

Naar mate we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Maar wat moet u doen als u het gevoel heeft dat er echt iets niet pluis is? Dit gevoel kan u erg onzeker maken. Blijf hiermee niet lopen maar neem contact op met uw huisarts of met Jeannet Kleine Schaars, dementieconsulent. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar op telefoonnummer 06-13539293. U kunt ook een mail sturen naar: wmo@raalte.nl.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties