Ervaringsdeskundigen geven studenten een blik op dementie

Dementie

Jonge mensen met een vorm van dementie; het komt steeds vaker voor. Het lastige is dat het aan de buitenkant niet zichtbaar is. Dit leidt tot onbegrip. Hoe zorg je er nou voor dat hier verandering in komt? Dat de omgeving dementie herkent of in ieder geval weet hoe ze ermee om moeten gaan? Buurtboerderij Het Oostenbroek en Landstede sloegen de handen ineen. En het succes ervan is groter dan de initiatiefnemers zelf ooit hadden durven dromen.

De hoofdrolspelers in dit succesverhaal zijn Leo, Freddy en Hanny. Alle drie ervaringsdeskundigen, want ze hebben zelf een vorm van dementie. “Voordat we begonnen met de gastlessen was ik wat sceptisch. Die studenten zitten toch niet op mijn verhaal te wachten? In gedachten zag ik de studenten al met een ongeïnteresseerde blik naar hun telefoon grijpen”, stelt Leo. Maar niets bleek minder waar. 

Muisstil en geïnteresseerd
Leo vertelt over zijn eerste gastles: “Ik had me heel goed voorbereid. Misschien iets te goed. Ik had mijn verhaal op allerlei papiertjes geschreven, maar op een gegeven moment raakten de papiertjes door de war en was ik de draad helemaal kwijt”.  Gert van Heun van Landstede weet zich dat moment nog goed te herinneren. “Het was natuurlijk ontzettend vervelend voor Leo, maar tegelijkertijd was het ook heel tekenend voor wat er met je gebeurt als je dementie hebt. Deze drie mensen vertellen een heel puur verhaal en je merkt dat dat de leerlingen raakt. Ze zijn tijdens de les muisstil en stellen na de lessen allerlei vragen.”

Heel dichtbij
Wat het geven van gastlessen op Landstede voor Freddy extra bijzonder maakt, is dat zijn dochter ook op deze school zit. “Ik heb zelfs een keer een gastles geven aan een groep, met haar erbij. Dat was best spannend, maar ook heel mooi om te doen.” Ook Hanny heeft kinderen in de leeftijd van de studenten van Landstede. “Je merkt dat het dan heel dichtbij komt. Dat ze denken: ‘Mijn moeder had dit ook kunnen hebben’.”

Ontmoetingsplek op school 
Inmiddels hebben Leo, Freddy en Hanny zo’n vijftien gastlessen gegeven. Het succes ervan heeft Ans Herder van Het Oostenbroek en Gert van Heun aan het denken gezet. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een vervolg. “Dit heeft geleid tot een ontmoetingsplek op school die momenteel wordt ingericht met onder meer zelfgemaakte schilderijen. Het idee is dat Leo, Freddy en Henny hier eens in de zoveel tijd aanwezig zijn en met de leerlingen in gesprek gaan. We kijken er samen ontzettend naar uit”, aldus Ans.  
 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties