Gastles over jonge mantelzorgers

Brussencursus

Op dinsdag 27 en woensdag 28 oktober is Mantelzorgondersteuning Raalte te gast geweest op het Carmel College Salland in Raalte om leerlingen uit de eerste klas een interactieve gastles te geven over het thema Jonge mantelzorgers. Doel om onder zowel leraren als leerlingen herkenning en erkenning te krijgen voor Jonge mantelzorgers, met waar nodig een doorverwijzing naar Mantelzorgondersteuning. Voorafgaand aan de interactieve gastles is de voorstelling ‘Roos Radeloos’ getoond, gespeeld door acteurs Fulco de Deken en Evi Zaalberg. Zij zijn tevens de makers van de voorstelling, geschreven met behulp van Jonge mantelzorgers.

In Nederland groeit ongeveer 20 procent van de kinderen en jongeren op in een zorgsituatie. Bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, opa of oma die een langdurige ziekte, een lichamelijke/verstandelijke handicap, psychische ziekte of verslaving heeft. Deze kinderen en jongeren noemen wij Jonge mantelzorgers (JMZ). Met de meerderheid van deze jongeren gaat het goed. Maar er is ook een deel kwetsbaar met de behoefte aan ondersteuning. Jonge mantelzorgers hebben vaak extra zorgtaken, maken zich zorgen over hun gezinslid of ervaren zelf een zorg tekort.

In de gemeente Raalte zijn Lucia Wolters en Eline Heuvel consulenten voor Jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers kunnen bij hen terecht voor individuele ondersteuning, praktische informatie over ziektebeelden, trainingen en gespreksgroepen en lotgenoten contact d.m.v. ontspanningsactiviteiten. Bij ontspanningsactiviteiten kan gedacht worden aan een uitje naar de bioscoop, de schaatsbaan, het survivalpark, de bowlingbaan of een creatieve workshop. Ook verzorgen Lucia en Eline voorlichtingen aan scholen en professionals om bewustwording te creëren voor de doelgroep en de daarbij aansluitende ondersteuning.

Ben jij betrokken bij gezinnen waar ziekte en zorg een rol speelt? En zijn er kinderen in het gezin? Grote kans dat zij jonge mantelzorger zijn! Ken jij een Jonge mantelzorger en denk jij dat hij/zij gebaat is bij het ondersteuningsaanbod van Mantelzorgondersteuning Raalte of heb je behoefte aan een voorlichting over Jonge mantelzorgers? Verwijs ze dan door naar Lucia of Eline.

Lucia Wolters, lwolters@evenmens.nl, 06 103 466 02

Eline Heuvel, e.heuvel@carinova.nl, 06 138 642 71

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties