Goede vangst bij Wijksafari aan de Grutto

Wijksafari Grutto

Buurt kent elkaar beter door activiteiten rond Het Vogelnest

Als je door Raalte-Noord loopt zie je een mooie woonwijk. Veel groen, nette woningen en af en toe een speelplek voor de kinderen. Maar ook hier merk je een trend die je ook in de rest van Nederland tegenkomt. Het contact tussen de buren beperkt zich tot een groet op straat, of misschien zelfs dat niet eens. Aan de Grutto is, mede dankzij de wijksafari en een aantal enthousiaste buurtgenoten dit tij gekeerd. Mirella en Connie zijn twee gangmaaksters in de buurt.

Wijksafari

Wijz Welzijn startte in het najaar van 2018 met de wijksafari. Met de Wijksafari proberen de opbouwwerkers de bewoners in een buurt met elkaar in contact te brengen. Soms komt hier iets moois uit voort, zoals bij de buurtbewoners van de Grutto.

Contact met de gemeente

Mirella: ‘De wijksafari streek neer in de zandbak achter de seniorenflat Weydeblick aan de Grutto. De eerste keer kon ik niet aanhaken, maar in het voorjaar van 2019 sprak Kamal, een van de opbouwerkers van Wijz mij aan, en we raakten in gesprek.’ Vanaf dat moment komt het balletje aan het rollen. Mirella: ‘Rondom de zandbak stonden prikkelbosjes waaraan de spelende kinderen zich bezeerden. Een doorn in het oog van de buurt. Via Kamal kwamen we in contact met Sharon Neulen, zij werkt bij de gemeente en is verbinder voor Raalte dorp. Sharon kent de weg binnen de gemeente en weet wat er wel en niet kan. De prikkelbosjes zijn nu weg!’

Burendag

Tijdens de wijksafari spreekt Mirella meer buurtgenoten en enthousiast geworden gaat ze samen met buurvrouw Connie aan de slag om een burendag te organiseren. Connie: ‘De organisatie van de eerste dag ging niet helemaal zonder slag of stoot. We hadden weinig aanmeldingen van buren, en ook in de voorbereiding was het lastig om hulp in de buurt te vinden. We hebben toch doorgezet en uiteindelijk was het een groot succes. Er kwamen veel mensen en het was ondanks de regen een ontzettende gezellige dag. Iedereen bracht eten mee en ook kwam er iemand uit de buurt om de kinderen te schminken. Na deze burendag zijn er meer mensen enthousiast om mee te organiseren en dingen te regelen.

Schoolvakanties

Het volgende burenmoment was al snel een feit: In de herfstvakantie organiseerde de buurt een leuke activiteit bij basisschool de Rietkraag. Kinderen konden genieten van pannenkoekjes, schmink, er werd gekleurd en geknutseld. Uiteindelijk waren er zo’n 70 kinderen. In de kerstvakantie was er een oudejaarsbijeenkomst met oliebollen, een springkussen en warme chocolademelk. Mirella: ‘We willen in de schoolvakanties meer activiteiten organiseren. De kinderen zijn dan vrij en ouders hebben meestal meer tijd om iets in de buurt te doen.’

Het Vogelnest

Inmiddels liggen er meer plannen. De zandbak heet inmiddels ‘Het Vogelnest’ en de buurt is bezig om van Het Vogelnest een aantrekkelijke speelplek te maken. Ook worden er spullen aangeschaft voor toekomstige buurtactiviteiten en Mirella en Connie zijn op zoek naar een opslagplek voor al deze spullen. Mirella: ‘We hebben voor al deze zaken contact met de gemeente, maar ook met Salland Wonen. Zo is er een budget beschikbaar voor de initiatieven van de buurt, maar wordt er ook gekeken naar bijdragen vanuit verschillende fondsen.’ Voor 2020 belooft het aan de Grutto in ieder geval een mooi jaar te worden: er is een activiteitenkalender in de maak.  Een pannenkoekendag en eieren zoeken met Pasen zijn al gepland.

Meer reuring in jouw buurt?

Wil jij je buren ook beter leren kennen? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten en met elkaar iets te ondernemen? We zetten een paar tips op een rij

  • Probeer vaker op straat te zijn. Repareer je fiets, ga in de voortuin aan de slag of verf je voordeur. Zonder haast. Veel mensen die langskomen, zullen spontaan met je gaan praten.
  • Pak vaker de fiets, of ga lopen. Zo kom je meer mensen tegen uit de straat. Groet ze en ontdek waar iedereen woont.
  • Leen je spullen uit: bied een boor, ladder, snoeischaar aan om buren te helpen. Of ga zelf iets lenen bij je buren.
  • Wees actief in de straat. Probeer met anderen een BBQ of een koffiemomentje te organiseren om elkaar te leren kennen.
  • Kinderen zijn een mooie bron van contact in de buurt. Wees gastvrij naar kinderen van de buren en laat ze bij je spelen.

Heb je hulp nodig bij het realiseren van je ideeën? Neem dan eens contact op met één van de opbouwerkers van Wijz via Saskia Pijnappel, s.pijnappel@wijz.nu, 06 – 1367 8478

Bij u in de buurt

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties