“Na hard werken haalde ik eindelijk voldoendes!”

Kirsten de Graaf

Leren gaat niet iedereen gemakkelijk af, veel leerlingen lopen tegen een of meerdere vakken aan waar het maar niet wil lukken om een voldoende te halen. Zo ook Kirsten de Graaf. Kirsten is 15 jaar oud en gaat na de zomer naar de derde klas het van vmbo van het Carmel College Salland. Hoe erg ze ook haar best deed, ze haalde maar geen voldoende voor Engels. Halverwege het vorige schooljaar stond ze dan ook een 2,9 gemiddeld.

Via haar mentor kwam Kirsten in contact met leerlingenbegeleider Jeroen Pierik van Stichting Onderwijsbegeleiding. De stichting biedt leerlingen huiswerkbegeleiding op maat. Jeroen: “Elk kind is anders en leert op een andere manier, dat vraagt om maatwerk. Doordat we met kleine klasjes van 4 tot 6 leerlingen werken, is er veel persoonlijke aandacht voor de leerling.” Kirsten krijgt nu wekelijks huiswerkbegeleiding en dat helpt: “Elke schoolweek krijg ik anderhalf uur hulp met Engels. Jeroen geeft mij tips over hoe ik het beste kan leren. Vroeger schreef ik de woordjes die ik moest leren op, nu spreek ik ze ook hardop uit. Door veel te oefenen heb ik voor de zomer eindelijk voldoendes gehaald. Ik sta nu een 5 gemiddeld, als ik zo door ga dan weet ik zeker dat ik volgend jaar een voldoende sta.”

Om ook de ouders erbij te betrekken en een goed beeld van de situatie te krijgen vindt er altijd eerst een intakegesprek aan huis plaats. Kirsten: “Ik zag hier tegenop, maar dat bleek nergens voor nodig. Jeroen begreep mij meteen, dat gaf me het gevoel dat hij mij echt kon helpen.” Naast de wekelijkse begeleiding in de groep is er elke maand een persoonlijk bijpraatmoment om te kijken of alles goed gaat. 

Jeroen: “Om goede cijfers te halen moet de basis op orde zijn. Daarom kijken we ook naar het leergedrag. Hoe leer je? Heb je een rustige werkplek? Gebruik je je telefoon tijdens het leren? Dat zijn essentiële onderdelen.” Kirstens moeder Frances is enthousiast over de begeleiding: “Kirsten krijgt nu de hulp die ze nodig heeft. Als moeder was het lastig om deze hulp te bieden en werd het vaak een strijd. Die druk is er nu gelukkig af.”

Stichting Onderwijsbegeleiding is begin vorig jaar begonnen met de begeleiding op het Carmel College Salland. Doordat de gemeente Raalte, de school en de stichting de handen ineen hebben geslagen is de begeleiding voor iedereen toegankelijk, juist ook voor kinderen van ouders met een krappe portemonnee. Aanmeldingen verlopen via de school. Voor meer informatie: mail naar info@onderwijsbegeleiding.net of bel 06-28351103.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen