Omgaan met alcohol

Veel volwassenen drinken wel eens alcohol, op een feestje,  bij het eten of op het terras. We staan er niet bij stil hoe veel we eigenlijk drinken. En of dat binnen een gezonde levensstijl past. Het advies is om het gebruik van alcohol te beperken: gezonde volwassen mannen niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag en gezonde volwassen vrouwen niet meer dan 1 standaardglas alcohol per dag. Bij voorkeur één dag in de week niet drinken. Deze hoeveelheden brengen weinig risico’s voor de gezondheid met zich mee.

In verschillende wetten worden er regels omtrent alcohol beschreven. Eén van de belangrijkste is de Drank- en Horecawet. Gemeenten bepalen zelf wanneer de horeca binnen haar gemeentegrenzen moet sluiten. Vanwege de wijzigingen in Drank- en Horecawet stellen gemeenten een Preventie en Handhavingsplan alcohol op. In dit plan wordt een integraal overzicht gegeven van het alcohol(matigings)beleid van de gemeente Raalte.

De Drank- en Horecawet is per 1 januari 2014 veranderd. Vanaf dit jaar mag aan jongeren t/m 18 jaar geen alcohol worden verkocht en zijn ze strafbaar als ze in publieke ruimtes alcohol in bezit hebben. Ondanks deze regelgeving en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid, drinken veel jongeren regelmatig alcohol. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe help je je kind nee zeggen als het alcohol aangeboden krijgt? 

Over deze onderwerpen vind je via onderstaande links meer informatie. 

Tips en links 

  • Algemene informatie over alcohol.
  • Wil je weten wat drank en drugs met je lichaam doen? Of chatten met een expert? Bekijk dan de website www.drankendrugs.nl, speciaal voor jongeren.
  • Op www.hoepakjijdataan.nl staan handige opvoedtips voor ouders over alcohol, roken, seks, voeding, blowen en veiligheid.
  • Opvoeden is niet altijd eenvoudig. Bekijk hier de trailer van de gratis online cursus Praten met je kind. In 6 lessen leer je hoe je met je opgroeien de kind kunt praten over roken, alcohol en blowen.
  • Heel Nederland is het er over eens, onder de 18 moet je gewoon niet roken en drinken. Daarom hebben we een afspraak: de afspraak van NIX.
  • Twijfel je of je te veel drinkt? Wil je minderen of stoppen? Wil je voorkomen dat het uit de hand loopt? Deze website is ontwikkeld voor mensen die zich zorgen maken over hun drinkgewoonten
  • Is jouw drankgedrag nog wel gezond? Test hier je eigen alcoholgebruik.
  • Het is geen fris, het is geen alcohol, het is alcoholvrij met een kick: alcoholvrije cocktails oftewel Happydrinks.
  • Praat ook met uw werknemers en/of cliënten over alcoholgebruik bij feestelijkheden, borrels, etc. Tactus verslavingszorg kan u ondersteunen bij het opstellen van een alcoholbeleid voor werknemers of cliënten.
  • Wilt u als professional meer weten over (het signaleren) van problematisch alcoholgebruik en mogelijke interventies? Bekijk dan eens het Zorgpad Problematisch Alcoholgebruik.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties