Een psychisch (geestelijk) probleem kan uw leven erg beïnvloeden. Als de zorg van de huisarts voor u - of uw kind - niet genoeg is, dan kunt u naar een GGZ-instelling. Een GGZ-instelling geeft u alle zorg die nodig is bij psychische problemen of een verslaving.
Voor psychische hulp gaat u eerst naar uw huisarts. U krijgt een behandeling in de huisartsenpraktijk of een doorverwijzing naar een GGZ-instelling. Ook de bedrijfsarts of jeugdarts kan u doorverwijzen. In een spoedsituatie schakelt uw huisarts de crisisdienst in.
In een GGZ-instelling bekijken hulpverleners wat er aan de hand is (diagnose stellen). Ook geven ze begeleiding, verzorging en een behandeling. U krijgt voor lichte psychische problemen basis GGZ en gespecialiseerde GGZ voor zwaardere problemen.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de eerste 3 jaar opname in een GGZ-instelling. Na 3 jaar heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De GGZ-instelling geeft u hierover meer informatie.
Meestal is een behandeling of opname vrijwillig: er wordt eerst overlegd met u of uw kind. Wilt u geen behandeling, maar er is wel een gevaarlijke situatie? Dan is een gedwongen opname of behandeling mogelijk.
Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel uw vraag
Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.
Organisaties